Friday, July 13, 2007

Websphere, Weblogic, JBoss - Part 2

Altyapı değişikliği çok hassas karar verilmesi gereken bir konudur. "Gelen gideni aratır"sa altyapı değişikliğinin pek bir anlamı olmaz. Dolayısıyla, öncelikle ideal bir topoloji düşünülmeli, ardından yeni altyapının bu topolojiyi destekleyip desteklemediği araştırılmalıdır.

Peki bizim sistem olarak yeni altyapı ile ne gibi avantajlarımız olacak?


Support and Documentation

Eğer alınan ürün için lisans ücreti ödeniyorsa, en az 1 yıllık bakım ve destek anlaşması da yanında gelir. Dolayısıyla doküman ve destek ile ilgili sıkıntılarımızda karşımızda bir muhattap olması her zaman bir avantaj olarak değerlendirilir. Mesela, Open Source dünyasında para eden kısım budur. Düşünün ki, bir akşam sistemin bir sorunu ile uğraşırken yalnız olmayacaksınız. Sizinle birlikte kafa patlatan başka biri daha olacak ve bu kişinin size o konuyla ilgili yardım etmek gibi bir sorumluluğu olacak. Biraz tembelce, ama 7/24 sistemler için çok önemli bir konu.

References

Bir ürün alırken aslında en önemli konu referanslardır. O ürün daha önce kimler tarafından kullanılmış? Acaba bizimle aynı şekilde mi kullanmışlar? Ne kadar uzun süredir kullanıyorlar? Bu referansların en önemli avantajı, karşılaşabileceğimiz herhangi bir problem, eğer daha önce aynı ürünü kullanan başka bir firmaya sorun çıkarmışsa ve çözülmüşse; bizim sorunumuz da aynı yöntemlerle daha kısa zamanda çözülebilir. Dolayısıyla Amerika zaten keşfedildi, yeniden keşfetmeye çalışmanın bir alemi yok.

Product Family

Her ne kadar open source dünyasını sevsem, implementasyon olayına bayılsam da, şunu unutmamak lazım ürün ailesi kavramında her zaman için aile üyeleri birbirleriyle iyi anlaşırlar. Yani aldığınız ürün bir ürün ailesi ise daha önce yaşanılan sorunlardan ve problemlerden dolayı muhakkak beraber daha performanslı ve daha iyi yaşamak ve çalışmak için optimize edilmişlerdir. Düşünsenize, elinizin altında bir JVM ve bu JVM'i monitor etmeye yarayan bir araç var. Ve siz, bu entegrasyon için endişe etmiyorsunuz, çünkü zaten bu ikisi birbirine entegre olabilsin diye optimize edilmiş, bunun yanında belki binlerce kez de entegre edilmiş. Yani siz bunu yapmaya çalışan ilk araştırmacılardan biri olmayacaksınız.

Bunların dışında gruplayamadığım bir sürü avantaj var. Bunları da yıllardır her bir bileşene ayrı ayrı kafa yorduğum için biliyorum.


Bütün bu değerlendirmeler ışığında son olarak yapılması gereken yük ve performans testi değerlendirmesidir. Bu da en güzel kendi uygulamalarınızla yapılır.

Ben de üç ayrı uygulama sunucusunu (JBoss 4.0.5, Websphere 6.0, Weblogic 9.1), iki ayrı makine/işletim sistemi konfigürasyonunda (AIX 5.3L-IBM, Solaris 9-Sun) iki ayrı senaryo ile test ettim. Testi IBM Rational Performance Tester kullanarak yaptım. Herbir sunucuyu kendi bilgi birikimim ile tune etmeye çalıştım. Testleri yaparken, 5, 20 ve 50 eş zamanlı kullanıcı ile yük yarattım. Çıkan sonuçlar ilgi çekici idi. Özellikle JBoss'un gösterdiği performans gayet ilgi çekici ve başarılı oldu. Tabi içimden keşke bu versiyon ile Distributed Transaction desteği tam olsaydı dedim.

Uzun lafın kısası biz sistem olarak karşılaştırmayı yaparken, uygulama mimarisini de işin içine kattık, performans testinden çıkan sonuçlar sadece kararın bir ayağını oluşturuyor. Kararı vermeniz için uzun vadede tüm ayrıntıları göz önüne almanız gerekir.

1 comments:

osmansoykan said...

Merhabalar,
IBM Rational Performance Tester kullanarak Sunucu karşılaştırması yapmışsınız. Bende şu sıralar Performance Tester öğrenmeye çalışıyorum. Tavsiye edebileceğiniz siteler varmı veya bu konu hakkında toolun kullanımı,test oluşturma raporlama vs. doküman çok iyi olur.
İyi günler