Friday, July 27, 2007

JConsole ile Performans Gözlem - Part 2

JConsole'un en önemli ve en kullanışlı tablarından birisi Memory tabı.. Memory'nin grafiği size durumun nasıl gittiğini anlatır. Neler olabileceğine dair fikirler verir. Figure 3'te gördüğünüz grafik sıradan bir Heap Memory'nin yaklaşık yarım saatlik süreçteki akışını göstermektedir. Grafiğin hemen altında yeşil renkle gördüğünüz sütunlar, değişik memory kısımlarını göstermektedir. Sırasıyla Survivor Space, Young Space, Old Space, Permanent Space, Code Cache Space'tir. Altlarındaki yatay çubuklar ise üzerlerindeki sütunların toplamlarını göstermektedir. Eğer JVM tune ediyorsanız, bu parçalar hakkında bilgili olmanızda fayda olacaktır. Bu parçalar hakkında yüzeysel birer açıklama yapayım.
Survivor Space : Swap Space gibidir, hafıza içerisinde yeri değiştirilecek nesneler için kullanılır.
Young Space : Hafızada süre olarak yeni olan objelerin tutulduğu yerdir. Minor GC bu kısımda yapılır.
Old Space : Göreceli olarak hafızada daha uzun süre yer alan nesneler burada tutulurlar. Major GC dediğimiz ve yapıldığı sürede JVM'in başka birşey yapamadığı Garbage Collection burada yapılır.
Permanent Space ve Code Cache Space : Bu kısımlar JVM için ayrılan yerin dışında yer kaplarlar ve mesela statik yüklenen class'lar burada tutulur.
Bu kısımların nasıl efektif kullanılacağı ile ilgili bilgileri
Tuning the Java Runtime System
tagtraum industries
A Collection of JVM options
linklerinde bulabilirsiniz.

Bu bilgilerin yanında kolonlara tıkladığınızda o kolonlarla ilgili bilgileri JConsole'u çalıştırdıktan sonra geçen zamana ait olarak görebilirsiniz. GC Time kısmında kaç kere Major GC (Yukarıdaki) yapıldığı ve ne kadar sürdüğü ve kaç kere Minor GC (Aşağıdaki) yapıldığı ve ne kadar sürdüğü görülebilir. GC'nin ne olduğu, nasıl izlendiği ile ilgili arkadaşım ve meslektaşım Mustafa Tan'ın Java Hafıza Problemleri ve GCViewer yazısı iyi bir kaynak olabilir.


Figure 3



Threads tabı bir diğer hayat kurtaran tabdır. Yani en azından bizim için öyle olmuştur. Figure 4'te gördüğünüz ekranlarda JVM içerisinde yer alan thread listesini ve bunun tomcat ile ilgili olan (yani web servlet aracılığı ile gelen) thread listesini görebilirsiniz. Aşağıdaki filter kısmına thread ile ilgili belirleyici bir kaç harf giriyorsunuz ve ta-tam, thread'leriniz listeleniyor. Bundan sonra yapmanız gereken sadece hangi threadin detayını görmek istiyorsanız ona tıklamak. Eh artık biraz da stack trace'den neler çıkarabileceğimize kalıyor iş.

Figure 4

MBean'ler ve invocation'ları ile ilgili bilgileri Figure 5'teki MBeans tabında bulabilirsiniz. Bu tab içerisinde soldaki navigasyonda erişebildiğiniz mbean'leri ve bu mbean'lerin metodlarını bulabilirsiniz. Eğer az çok JBoss'un JMX console'una aşina iseniz, bu ekran sizin için hayli güzel şeyler içerebilir. Ben örnek olarak Threading'i seçtim. e


Figure 5




Son tabımız ise Figure 6'da da gördüğünüz gibi VM tabı, biraz summary tabına benzesede burada bulacağınız bilgiler de gayet kullanışlı olacaktır. Bu bilgiler sırasıyla, JVM'in hangi Java versiyonu ile çalıştığı bilgisi, çalışan JVM'in process numarası (name kısmında @ işaretinden hemen önce), kullandığınız JVM argümanlarının tam bir listesi, çalışan JVM'in classpath'i boot classpath'i gibi faydalı bilgiler bazı diğer makine konfigürasyonu bilgileridir.


Figure 6

Bu yazıya ek olarak belirtmekte fayda göreceğim birkaç nokta var. JDK 6.0 ile birlikte gelen JConsole içerisinde JVM'in makine üzerinde yarattığı CPU yükünü takib edebiliyorsunuz. Yani yeni bir özellik olarak CPU izleyebilme eklenmiş. Summary tabı ile VM tabı birleştirilmiş. Bunun yerine ilk açtığınızda karşınıza Memory, Threads, CPU ve Classloading'den oluşan dörtlü basit bir monitor geliyor. Hmm bir de JDK 6.0 üzerindeki JConsole'a yazılmış birkaç tane eklenti gördüm. JDK 5.0'daki JConsole'da yoktu, ya da ben rastlamadım.

Bu kadar kolay ve rahat kullanılabilen bir aracın neler yapabildiğini anlatmaya çalıştım. Bu durumda şunu söyleyebilirim, ne şekilde olursa olsun, sistemleri gözlemlemek, hem sistemin doğasını anlamanıza yardımcı olur, hem de sistemi mevcut durumundan daha iyi bir düzeye getirmek için elinizde bulgular olmasını sağlar.

0 comments: