Java Day'08'deydim... Bir ay önceden planlarını yaptığım ve nihayetinde katılabildiğim eğlenceli bir etkinlik oldu... Schwartz'ın önderliğinde açık kaynak projeleri ile gönlümde yer eden Sun, güzel bir etkinliğe imza attı diyebilirim.. Her ne kadar öğle yemeğine yetişip, öğleden sonraki programı takip edebilsem de konular gayet güzeldi... Java SE 6'nın özellikleri ve SE 7 ile ilgili ipuçları, Ruby, Ruby on Rails ve JRuby, JavaFX, Java EE 5.0, GlassFish, Grizzly ve Sun SPOT ve daha birçok konu konuşuldu... Tabi güzel bir öğle yemeği ve kahve molasını (benim için sütlü çay) unutmamak lazım...
Simon Ritter, Java SE 6'nın özelliklerini ve SE 7'yi anlatırken içimdeki programcı taraf bir hayli ağır bastı ve yeniden kod yazsam diye içimden geçirdim... SE 7'de özellikle super package konusu bir hayli ilgimi çekti, özellikle compiling ve classpath sorunları ile bu kadar uğraşırken, tüm paketleri tek bir paket ile yönetmek, siz de kabul edersiniz ki büyük bir avantaj... Daha sonraki session'da Java FX ve yapabildikleri ile ilgili sunumu bir hayli etkileyici idi.. Kimbilir, belki de Java FX ile kodlamaya yeniden başlayabilirim..
Daha sonra Doris Chen, Ruby, Rails ve JRuby ile ilgili sunumunu yaptı, her ne kadar Ruby'den çok NetBeans ile ilgili olsa da, Sun'ın bu tür dil alternatiflerine (tamam kendileri scripting dili diyorlar, ama Rails (MVC) ile yapilabildiklerine bakılırsa pek scripting denmeyebilir) yer vermesi beni bir hayli şaşırttı... Daha sonraki sunumu GlassFish ile ilgili idi, ya da en azından tamamiyle GlassFish üzerine olur diye bekliyordum, tamam GlassFish'i anlattı, ama neredeyse ondan çok Java EE 5.0'in özelliklerinden ve GlassFish'in ne kadar Java EE 5.0 uyumlu olduğundan bahsetti... Uygulama sunucuları ile bu kadar haşır neşir olan ben, sanki biraz daha teknik detay duymayı bekler gibiydim...
Bu kadar laf ettikten sonra nasıl güzel bir aktivite dediğimi sorarsanız, anlatılanların hepsi açık kaynak idi, anlatılmasını beklediklerimin hepsinin açık kaynak olduğu gibi... James Gosling ile Times dergisinin Şubat sayısı kapağına çıkmam (tamamiyle düzmece, konferansa katılanlar anladılar) ve Duke'u masama koyabilmem de bu etkinliği yeterince anlamlı hale getirdi :) ...
Fakat bir kaç nokta var ki, değinmeden edemeyeceğim...
Birincisi bu tür konferanslar (özellikle açık kaynak ve teknoloji ağırlıklı olanlar) çanta, şemsiye almak için değildir. Eger onları almak isterseniz, Eminönü'nde gayet ucuz fiyata satan yerler var.
İkincisi, Java'yla ilgili herkesin, kullandıkları dili yazanların daha başka nelerle ugrastığını, kullandıkları dilin geleceği ile ilgili nasıl çalışmalar yapıldığını bilmeleri açısından bu tür konferanslara katılması muhakkak gereklidir..
Umarım 2008'de daha fazla konferans ve teknoloji etkinliklerine katılma fırsatı buluruz..
Tuesday, February 19, 2008
Java Day'08 İstanbul
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comments:
Selamlar Abi;
Paylaşım için teşekkürler. Bu güzel etkinliğe katılamamış olmanın hüznü bu yazıdan sonra daha da arttı.
Bu gibi etkinlikler bizlerin güncelleiğini koruması ve heyecanını yitirmemesi adına çok önemli. Sürekli aynı sınıf grubu ve aynı metodolojilerle proje yapmak bir süre sonra can sıkıcı bir hal alabiliyor. Yeni şeyler denemek heyecanımızı korumak adına çok faydalı olacaktır.
Tabi katıldığın etkinliğin seni tekrardan sahalara dönmeye teşvik etmesi çok güzel. Açıkcası "Abi ne gerek var utility yazalım zaten ben halletim kendi sınıfımın içinde işimi" diye ortalıkta dolanan adamların olduğu bir ülkede bu etkinlikler çoookk çokk önemli. Birşeyler yapmanın, paylaşmanın ve kendimiz kadar karşı tarafı da heyecanlandırmanın önemi tartışılmaz. Eğer "HERKESİN MÜSLÜMANLIĞI KENDİNE" zihniyeti aramızda yayılırsa bırak JAVA 7'yi JAVA 77 gelse gene bir yere gidemeyiz.
Konuyu yeterince dağıttım diyerek son noktayı koyuyorum.
Post a Comment