Monday, February 04, 2008

Ayın Olayları - Ocak 2008

Üfff, amma hararetli bir ay geçirdik, birbirini satın alan, satın alana.. Sun MySQL'i aldı, hemen ardından Oracle BEA'yı, ardından daha küçük çapta alımlar oldu.. Tabii ben de biraz geciktim bu yazıyı yazmakta.. Aslında Cuma günü yazacaktım ama güzel bir Uludağ tatili ve herhangi bir internet bağlantısı olmadan bir haftasonu geçirdim, dolayısıyla bu yazı da Pazartesi'yi beklemek zorunda kaldı...

(16.01.2008) - Sun MySQL'i 1 milyar dolara bünyesine kattı.

Herhalde yıla bu şekilde bir başlangıç yapmayı kimse beklemiyordu. 16 Ocak'ta bu resmi yazı ile Sun Microsystems, MySQL'i bünyesine kattı. Hayatına 1995'te başlayan MySQL 2006 senesinde de Oracle tarafından bir teklif almıştı, bu konuyu Oracle tried to buy open-source MySQL yazısında bulabilirsiniz. Bu satın alma Jonathan Schwartz'ı o kadar sevindirmiş olacak ki, Helping Dolphins Fly yazısında havalara uçuyor ve ardından In a Vortex yazısında satın alımdan önce MySQL CEO'su Marten Mickos ile yediği akşam yemeklerinde, satın almayı nasıl şekillendirdiklerini anlatıyor. Sun çalışanlarından birinin, MySQL Reaction Summary - Very Positive yazısı ve MySQL'den bir blog olayların iki taraf açısından ne kadar pembe göründüğünü çok güzel anlatıyor. Aynı şekilde yapılan basın toplantısı da bir hayli neşeli ve balayı modunda geçiyor, ayrıntıları Excerpts from the Sun/MySQL press conference yazısında bulabilirsiniz.

Bu satın alma sanırım en çok açık kaynak dünyasını etkiliyor. Matt Asay, What Sun's acquisition of MySQL means for the software industry yazısında, Sun'ın bu hamlesinin açık kaynak dünyasının merkezinde bir taht sahibi olmaya çalışması olarak yorumlanabileceğini söylüyor. Bu savı destekleyen diğer yazılar ise Sun’s planned deal to acquire MySQL will strengthen its open source story ve Sun To Acquire MySQL. MySQL'in Web dünyasında kullanım yüzdesi gözönüne alındığında Sun'ın yaptığı bu hamlenin bir hayli akıllıca olduğu da söylenebilir, nitekim Sun buys MySQL for $1 billion to take centerstage in the web economy yazısında bu konu detaylandırılıyor.

Bu satışın ardından en fazla konuşulan konu ise MySQL'in değeri ve Sun'ın yaptığı kar ya da zarar idi. Aşağıdaki linklerin her biri bu konuda yapılmış güzel yorumları içeriyor.

Jboss'u satan Maison Fleury'nin güzel bir yorumu, SUN acquires MySQL for $1Gazillion
Bu satıştan ne kar edildiğini anlamadığını anlattığı bir yazı, SUN acquires MySQL, Day2
Satış değerlerini irdeleyen güzel bir makale, More thoughts on Sun & MySQL

Bunun dışında bulabileceğiniz diğer faydalı linkler...

Sun Shines on LAMP
Sun to fork out $1 billion for open-source firm MySQL
Sun Microsystems has agreed to buy MySQL AB for $1B
Sun Plunks Down $1BN For MySQL
What Red Hat missed and Sun gained in MySQL
Sun to acquire MySQL


(16.01.2008) – Oracle BEA'yı 8,5 milyar dolara satın aldı.

Aynı gün ikinci bombayı Oracle patlattı ve 8,5 milyar dolara BEA'yı satın aldığını açıkladı, açık kaynak dünyasını daha çok Sun-MySQL olayı ilgilendirse de ilerisi için Oracle'ın bu hamlesi de oldukça stratejik oldu, bu stratejiyi ve yorumları Oracle-BEA: A fight against IBM, Sun, and open source, and a nasty hairball of technology yazısı çok güzel ifade ediyor.

Matt Asay (adamım), çok ilginç bir noktaya değiniyor, Oracle'ın bu satın almasının JBoss'un download sayısını nasıl artırdığını Oracle's acquisition of BEA is a big win for JBoss/Red Hat - the downloads don't lie yazısında detaylı bir şekilde açıklıyor.

Bu konu ile ilgili diğer linkler ise;

Oracle acquires BEA for $8.5 billion
An Open Letter to BEA WebLogic Customers - From GigaSpaces
Oracle set to buy BEA for $8.5B
Oracle-BEA: It aint over till it's over
The two-horse application server race: IBM and Red Hat/JBoss


(24.01.2008) - HP FOSSology ve FOSSBazaar ile açık kaynak dünyasına girdi.

Sun'ın açık kaynak hamleleri karşısında bir hamle de HP'den geldi, FOSSology ve FOSSBazaar isimli iki ürünle açık kaynak dünyasına girdi. SourceForge'un daha önce SourceForge Marketplace ürünü ile bu konuda yatırım yapmasından sonra HP'de FOSSBazaar ile aynı türden iş yaparak rekabeti artırmayı hedefliyor. HP'nin stratejisini Proprietary take-over of open source a fairy tale yazısı gayet net bir şekilde açıklıyor, işin arkaplanını ise The story behind HP's FOSSology open-source tools yazısı anlatıyor. Tabi tereciye tere satmaya çalışmak tepkileri beraberinde getiriyor. Açık kaynak dünyasının bu tür yardımcı ellere ihtiyacı olup olmadığını sorgulayan ve HP'nin stratejisini eleştiren yorumlarda yok değil, bunlardan birisi HP tells enterprises fear the source.

Bu konuda birkaç değişik link aşağıda;

HP May Accidentally Kill Black Duck & Palamida
The Open Source Census, OSS Discovery, FOSSology and FOSSBazaar!


(29.01.2008) - SpringSource, Covalent'i aldı

Ayın son alım satım işi ise ilginç bir şekilde, iki açık kaynak şirket arasında oldu, SpringSource Apache ürünleri ile ilgili bağlantısını güçlendirmek adına Covalent'i satın aldı. Tüm hikayeyi Springsource buys Covalent in enterprise Java push yazısında bulabilirsiniz. Maison Fleury ise bu olayı iki kamyonun çarpışmasına benzettiği yazısında bu konuyu detayları ile eleştiriyor, Spring Source merges with Covalent.

Diğer yazılar...

SpringSource acquires Covalent, gains Apache support network
Some Decisions are Easy – Like SpringSource Acquiring Covalent
SpringSource Acquires Covalent
When open source eats itself: SpringSource acquires Covalent
Open-source toolmaker acquires Covalent


SonSöz

Bu ay iştahı kabarık büyük şirketlerin olumlu, ya da olumsuz, karlı ya da zararlı, açık kaynak şirketlere yönelmesi ve bir hamlede yutması ile geçti. Tek dilediğimiz bu açık kaynak şirketlerin yerlerini yenilerinin alması.. Ve gidişattan umutlu olan ben, bu döngünün gerçekleşeceğini de tahmin ediyorum..

0 comments: