Friday, February 29, 2008

Ayın Olayları - Şubat 2008

Ayın Olayları

Aslına bakarsanız, geçen aylarda yaptığım gibi ay boyunca gözüme çarpan ve not aldığım olayları, biraz daha detaylı araştırıp yazmayacağım... Ya da durun durun yazayım... Microsoft Yahoo'ya 44,5 milyar dolar teklif etti, Yahoo reddetti, Microsoft Açık Kaynak dünyasına daha uslu olacağına kimse ile uğraşmayacağına dair söz verdi, ne gariptir bir hafta sonra Avrupa Komisyonu tarafından 1,35 milyar dolar cezaya çarptırıldı.

Evet bu ay kayda değer herhangi bir olay olmadı gibi değil mi? Microsoft, Oracle'dan örnek ala ala açgözlülüğü örnek alınca, Yahoo'ya inanılmaz bir teklif yaptı, ama kabul edilmemesi, olayın kaydadeğerliğini bir hayli azalttı. Sonrası tiyatro gibiydi.

Microsoft'un nasıl bir toplulukla uğraştığını farketmesi biraz uzun sürdü. Özür babında bir söz verdi, ama hemen ardından daha önce yaptığı hovardalık (hovardalık değil de kurnazlık diyeyim) için cüzzi!!! bir miktar ceza aldı. Yani bu ayı (sanırım kısa olduğu için bu ayı seçti) doldurmaya çalıştı...


Korkunun ecele faydası var mı ki?

Ama farkedilen bir gerçek var ki, artık Microsoft'un büyük bir korkusu var, bu korku tamamiyle dinamik bir topluluktan, bu topluluk Windows'a alternatif arıyor, Linux kuruyor, Open Solaris'i kurcalıyor.. MS Office yerine Open Office veya Lotus Symphony kullanıyor... Thunderbird ve Firefox'u, Outlook ve Internet Explorer'dan daha çok seviyor.. Evet bazılarının terimiyle "Akademik düşünüyor", ama üretmeyi düşünüyor, kendinin de bazı şeyleri üretebileceğini biliyor.. Kullandığı açık kaynaklardan dolayı, para verdiği ürünleri sorgulayabiliyor.. Orada neler olup bittiğini biliyor... Kısacası, bu topluluk kollarını sıvayıp işe koyulmayı biliyor... Ve inanın bütün bunları sadece kendisi için yapıyor.. Evet Açık Kaynak Gönüllülerinden bahsediyorum, o topluluktan, windows olmayınca hiçbirşey yapamayanlar değil, ya da MS Office olmayınca excel dosyalarını okuyamayanlar değil... Gerekirse Visio dosyalarını okumak için açık kaynak alternatifleri olanlardan...

SonSöz

Unutulmaması gereken bir nokta var ki, her tür organizasyonun her tarafında açık kaynak gönüllüsü insanlar vardır, ve bu insanlar sorgulamayı sürdürdükçe başarı daima daha yakın olacaktır..

0 comments: