Monday, December 17, 2007

Nihayet Websphere

Evet, uygulama sunucularımızı değiştirmeye karar vermemizden bu yana 8 ay geçti ve 5 aylık araştırma/analiz ve karar verme ve yaklaşık 3 aylık bir çalışma sonunda tüm ortamlarımızı JBoss uygulama sunucusundan, Websphere uygulama sunucusuna geçirmiş bulunuyoruz.. Geçişi planlı ve düzenli yapmaya özen gösterdik.. Ortamları Development'tan Production'a olacak şekilde geçirdik, üzerinde testler yaptık sorunları giderdik, elimizden geldiğince doküman hazırladık... Tabi, bu sürenin geçiş için biraz uzun olduğunu düşünebilirsiniz, ama uygulamamız basit bir J2EE uygulamasından öte Aurora Altyapısını kullanan çok kapsamlı bir proje, dolayısıyla geçişin kontrollü ve zamanlamasının Sürüm Sistemine uygun olmasına özen gösterildi.. Tabi bazı önemli modüllerin geçişlerinde rastlanılan, çözülmesi zaman alan problemlerden dolayı geçişi ötelemek zorunda kaldık, ama dediğim gibi nihayetinde dört ayrı ortamımızı (bir anlamda proje yaşam döngüsünün dört safhasını) Websphere uygulama sunucusuna geçirdik.

Bu geçiş esnasında JIRA'yı bir sürekli dokümantasyon sistemi olarak kullandık, sorunlar ve çözümleri mümkün mertebe buraya kaydettik. Daha sonra aynı hatalarla yeniden karşılaştığımızda burada yazan çözümler bize bir hayli yardımcı oldu.

Özellikle Jakarta Slide projesi bizi bir hayli zorladı, inanılmaz taklalar attık, ve hala bazı sorunlar yaşıyoruz.. Bunun dışında IBatis ve Hibernate kullanan uygulamalarımızda konfigürasyonel değişiklikler yapmak zorunda kaldık. Yine Quartz ve Log4j araçlarının uygulamaya entegrasyonunun yapıldığı konfigürasyon dosyalarında database'e bağlanma şekillerinde bazı değişiklikler yaptık. Aurora altyapısında çok fazla zorlukla karşılaşmadık..

Yapılan bu çalışma aslında bir bahar temizliği niteliğinde oldu, 3 senedir kullandığımız sistemi yeniden öğrenme ve mümkün yerlerde yeniden şekillendirme şansımız oldu.. Bazı kullanılmayan ve gereksiz olan modülleri temizleyip, bazı şeylerin daha da netleşmesini sağladık. Bu bize sistem üzerindeki esneklik ve hakimiyetimizi geliştirme fırsatı verdi.

Tabi çalışmamız burada bitmiyor, geçiş tamamlansa dahi, performans iyileştirme çalışmaları bitmez gibi görünüyor. Bunun dışında yapılan çalışmanın kapsamlı bir "how-to" dokümanına çevirilmesi hem bizim, hem de bu işi daha sonra yapacakların hayatlarını çok fazla kolaylıştıracaktır. Her neyse, bir açık kaynak savunucusu olarak, JBoss'tan vazgeçmek biraz zor olsa da, yazılım yaşam döngüsü içerisinde açık kaynak kullanacak çok fazla yer var, en azından uygulama sunucusu katmanını IBM'e bırakabiliriz :) ...

4 comments:

Unknown said...

peki jboss dan vazgeçmenizin nedenleri nedir?

oguzdag said...

Çağdaş Bey,

Daha önce yazmış olduğum, Websphere, Weblogic, JBoss - Part 1 ve Websphere, Weblogic, JBoss - Part 2 yazıları size neden vazgeçtiğimize dair bazı yanıtlar verecektir.. Fakat yine de JBoss ile çok uzun zaman vakit geçirmiş birisi olarak, durum farklı olsa idi, JBoss ile çalışmaya devam ederdim diyebilirim..

Anonymous said...

Oğuz bey merhaba,

bizde bir projemizde Weblogic - Websphere seçimi yapmak üzereyiz. Bir J2EE uygulaması konumlandıracağız AIX platformu üzerinde. Sizin websphere seçimi yaptığınızı görüyorum.Bu konuda bize tavsiyeleriniz nelerdir? Websphere in sorunlu olduğu gibi bildirimler alıyoruz, böyle bişi var mı?

TEşekkürler

oguzdag said...

Ozan bey,

Aslında samimi olmak gerekirse, benim çalıştırdığım framework için bir hayli sorun yaşıyorum demek doğru olur. Ama bunların çok büyük bir yüzdesi framework ile ilgili... Bunun dışında cluster bir sistem üzerinde, daha önce framework'ümüzü cluster üzerinde çalıştırmamış olan ben bir hayli sorun yaşıyorum...

Fakat gördüğüm avantajların başında CPU kullanımı geliyor..

AIX platformu üzerinde Websphere çalıştırmanın avantajları arasında oluşturulan HeapDump'lar var, yani projenizde çözemediğiniz leak'ler var ise bu faydalı bir ayrıntı oluyor..

Son olarak Weblogic'in Oracle tarafından satın alındığını gözönüne alırsak, BEA konusunda biraz beklemek akıllıca olacaktır..
Ama yine de çok detaylı bir yardım için ne tür bir uygulama geçirdiğiniz, ölçeği ve kullanılan teknolojiler bu konuda yorum yapmam için faydalı olacaktır..