Friday, November 09, 2007

Kötü misal emsal olmaz mı?

İş arkadaşlarımdan birisi ile yaşadığım ilginç bir diyalog, etrafımdaki insanların açık kaynak ile aralarında ne kadar ince bir iplik olduğunu ve bunun hangi durumlarda çabucak kopabileceğini bana gösterdi.

Diyaloğumuzun konusu, kullandığımız ürünlerden biri olan Jakarta Slide (linke tıklayınca görecekleriniz hoşunuza gitmeyebilir) idi. Arkadaşım, özellikle Websphere'e geçiş esnasında bize çok fazla sıkıntı yaratan bu ürün ile, aktif olarak kod geliştiriyordu ve yaşadığımız sıkıntılarla birebir muhattap oluyordu. Anlayacağınız dert yanması gereken birileri var ise yaşadığımız entegrasyon sorunlarından dolayı ben ve o'dur. Bu işi Slide ile yürütmeli miyiz sorusunu sorduğumuz sıralarda Roland Weber'den "[ANNOUNCEMENT] Jakarta Slide is retired" başlığı ile bir mail geldi ve mail içeriği ise şöyleydi;

The Apache Jakarta PMC is sorry to announce the retirement of the Jakarta Slide subproject. After it's last release in December 2004, development activity was significantly reduced and came to a total standstill this year. Without a minimum developer community that can release security fixes, we have no choice but to retire Slide. We'll keep at least one of the mailing lists open for a transition period, so users can discuss alternatives and migration away from Slide. Further use of the Slide codebase is discouraged.

One alternative to Slide is provided by the Apache Jackrabbit project. Jackrabbit has a healthy, active developer community and provides, among others things:
- a server-side content repository
- a WebDAV server component for access to the repository
- a WebDAV client component
Please visit http://jackrabbit.apache.org/ for more information.

We apologize for the inconveniences.


Bu maili okuduktan sonra alternatifler üzerine daha çok düşünmeye başladık. Tam bu noktada arkadaşımın Slide'a ve dolayısıyla Açık Kaynağa olan güvenini kaybettiğini gördüm ve diyaloğumuzda da bu konuda ne kadar kararlı olduğunu hissettim. Böyle hissetmesinin sebebi her ne kadar ürünün emekli olmaya karar vermesi olsa da (destek ve yardım bulamayacağını düşünmesi), bu ürünü tercih eden ve entegrasyonunu gerçekleştiren kod geliştirme ekibinin de gerek kodlama şekli ile, gerekse verdiği destek ve çalışma şekli ile bu ürüne olan güvenin sarsılmasında büyük payı vardı.

Ben her ne kadar arkadaşımı kötü misalın emsal olmaması gerektiğine inandırmaya çalışsam da, o incecik iplik kopmuştu ve yeniden oluşturulması gerekirdi.

İşte bu noktada açık kaynağın, açık kaynak topluluğu dışındaki kod geliştiricilerin gözünde itibarını sağlaması (arkadaşımın yeniden açık kaynağa güvenmesi) ve organik yapısı itibariyle açık kaynak olabilmesi için

  1. Aktif bir topluluğun açık kaynak proje üzerinde aktif olarak (bulgu girme, testleri yapma) uğraşması
  2. Açık kaynak projenin değişik sistemlerle entegrasyonu ile ilgili dokümantasyonun olması
  3. Kod geliştirmenin devam etmesi ve sürümlerin çıkması
  4. Açık kaynak projenin mevcut sisteme entegrasyonunun layığıyla yapılması gerekir.

Slide yukarıda atılan mail ile bir yeniden doğuş olmayacağını ve yazdığım maddelerden ilk üçünü artık yapamayacağını (3. madde 2004'te sona ermişti, 2. madde forumlar aracılığı ile zar-zor ilerliyordu) söylüyordu, geliştirdiğimiz projede 4 .madde de zaten sağlam olmadığı için, Slide'ı artık açık kaynak bir ürün olarak görüp, açık kaynağı bununla yargılamanın bir manası yok. Benim görüşüme göre slide sadece kodlarını bulabileceğiniz bir doküman yönetim sistemi aracıdır.

Yukarıda belirttiğim maddelerin önemini, sadece kodlarını açık kaynak hale getirerek bir başarasızlık hikayesi yaratan Xara ile ilgili bu yazıyı okuyarak anlayabilirsiniz.

Size bilmem ama bence kötü misal emsal olmaz, olmayacaktır da...

3 comments:

Mustafa Tan said...

Selam Oğuz,

Çok doğru bir noktaya değinmişsin. Açık Kaynağı açık kaynak yapan ardındaki topluluktur. Eğer gönüllüler destek vermezse bu tip uygulamalar kısa bir süre sonra dükkanı kapatır. Zaten açık kaynak bir ürün seçerken en çok dikkat edilmesi gereken nokta "community suppport and contribution" konusudur.

Benim çok merak ettiğim soğukluk yaşayan arkadaşın bugüne kadar kullandığı açık kaynak uygulamalara ne kadar destek olduğu.

Hem açık kaynak kullan, hem para verme, hem destek olma, hem de şikayet et. Yok öyle üç kuruşa beş köfte :)

Anonymous said...

Bence de çok doğru bir noktaya değinmişsiniz. Açık kaynak kodlu geliştirilen projeleri ben de büyük bir beklenti ve sabırla takip ediyorum, ama sadece kullanmakla yetiniyorum. Projelerin geliştirilmesinde yazılım aşamasında bir katkımız olmasa bile en azından projeleri kullanıp test ederek bir geridönüşüm yaparak katkıda bulunabileceğimizi düşünüyorum.
Forever Open Source =)

Anonymous said...

Yorum yapan ve bu yorumları ciddiye alan kişilerin önce şu soruları yanıtlaması gerekir:

- Ben kaç open-source ürün kullandım?
- Bu ürün neyle karşılaştırıyorum?
- Ürünle ilgili kaç satır kod yazdım?