Friday, November 30, 2007

Ayın olayları - Kasım 2007

Bu aydan itibaren yeni bir tür yazıyı bu blogda yazmaya çalışacağım.

Okuduğum yazılardan, kulağıma gelenlerden, ay içerisinde olan önemli olayları, çok hafiften kendi yorumumu katarak (anlamayabilirsiniz bile :)), dünyanın dört bir yanındaki blog ve haberlere linklerini vererek yazacağım(her link farklı bir yazıya gidiyor). Bu tür bir yazı türünü yazma sebebim ise hem bu olayları ve dünyanın bu konulara bakışını size aktarmak, hem de kendi kütüphanemde bu tarz bir bilgiyi tutmaktır. Bu konularda sizin de yorumlarınızı bekliyorum. Umarım güzel olur.

(05.11.2007) - Google Android API'sini açıkladı


Daha önceden sinyalleri verilen Cep Telefonu API'si(platformu) Google Android adı altında piyasaya açıklandı. Google'ın 2005 Ağustos ayında bünyesine dahil ettiği Android ile geliştirdiği ve Open Headset Alliance olarak duyurduğu bu oluşum bir hayli konuşulacak. Bu konu ile ilgili kimileri google telefon için istek listesi hazırladı, kimileri gelecek nesil mobil işletim sistemi olarak gördü, kimileri ise adaptasyonun bir savaşa dönüşeceğinden dem vurdu. Google Android'le birlikte sistem açıklarının da geleceğini yazan bir yazıyı buradan okuyabilirsiniz.

Bununla ilgili aşağıdaki haberler ilginizi çekebilir.

What does Google's Open Handset Alliance announcement tell us about iPhone third-party apps?
Google says no phone, just a spec
Google Gang Unveils Open Source 'Gphone' Platform: Android
FCC chairman supports Google's Open Handset Alliance
Will virus writers take aim at Google Android?

ve Android hakkında yazılmış preview'leri okumak isteyebilirsiniz.

Android is out: First Looks
Google Releases Android SDK Preview
Analysis: Long odds for Google's ambitious Android
Google Android Developers: Start Your Coding
Google Android: Initial Impressions and Criticism
A developer's perspective on Google's Android

Ya da Android ile ilgili hırslandırmalar ile ilgili aşağıda linkler bulabilirsiniz..

Android Developer Challenge

(06.11.2007) - RedHat ile Sun aralarında Açık Kaynak Projeler konusunda anlaşma yaptı


RedHat, Sun ile birlikte, Sun'ın yürüttüğü Açık Kaynak projelere katkıda bulunmak için, Sun'ın katılımcı sözleşmesini imzaladı. Bu anlaşma beraberinde tartışmaları da getirdi. Tartışma özellikle OpenJDK üzerine yoğunlaşırken, RedHat'ın OpenJDK kullanarak kendi JDK'sını yapmayı planladığı şeklinde yorumlandı. Bu durumu iddia edenlerin yanında buna karşı çıkarak birleşmenin iyi yönde olduğunu, mevcut OpenJDK'nın geliştirileceğini savunanlar da oldu. Özellikle Tom Marble'ın "Red Hat and OpenJDK" isimli yazısı, RedHat'ın OpenJDK'yı nasıl Linux Distribution'a eklemek istediği ve bunun faydaları hakkında gayet güzel tüyolar vermesi ile dikkatleri çekti. Kişisel bloglarda ve haber sitelerinde büyük yer alan bu olay ile ilgili değişik linkleri aşağıda bulabilirsiniz.

Red Hat and Sun Collaborate to Advance Open Source Java Technology

Red Hat joins the Free Java Party in a big way
Red Hat and Sun sign deal to collaborate on Java
Red Hat and Sun Collaborate on Java
Red Hat Joins the OpenJDK
Welcome, Red Hat!


(14.11.2007) - RedHat ile Hyperic, Açık Kaynak System Monitoring projelerinde ortak çalışma kararı aldı

Açık kaynak dünyasında uzun süredir kullanılmakta olan Hyperic ile RedHat arasında ortak çalışma anlaşması imzalandı. OpenJDK konusunda Sun ile anlaşma yapan RedHat hemen ardından bu hamlesiyle, JBoss'un alınmasından sonra oluşan dinginliğin yerini bir hareketliliğe bıraktığının sinyallerini verdi. Bu konu ile ilgili aşağıdaki linkler ilginizi çekebilir.

Red Hat and Hyperic Extend Collaboration on Open Source Systems Management Technology
Red Hat + Hyperic = Common open-source systems management platform
Hey Red Hat, where's the love for Hyperic?
Red Hat & Hyperic Finally Made Me Happy


(14.11.2007) - Sun ve Dell arasında, Dell makinelerde Sun Solaris ve OpenSolaris işletim sistemi desteği olması konusunda anlaşma yapıldı

Donanım konusunda tercih sebebi olmayan Sun, bu açığını yazılım kısmındaki gücü ile kapatma konusunda oldukça iddialı. Öncelikle işletim sistemini yaygınlaştırmaya çalışan Sun, bununla ilgili Microsoft ve IBM'den sonra Dell ile de bir anlaşma yaptı. Bu anlaşmayı yapma sebeplerinden biri olarak da Solaris kullanıcılarının Dell'i tercih ettiğini ve bu tür destek taleplerinin bir hayli fazla olduğunu gösterdi. Bu anlaşma ile ilgili yazılmış kişisel blogları ve diğer linkleri aşağıda bulabilirsiniz.

Dell and Sun Microsystems Announce Solaris 10 Distribution Agreement
Solaris and Dell... and Virtualization, Of Course
The gods must be crazy: Dell and Sun link up
Dell to Offer Solaris - Partnering like its 1999
Dell to Offer Sun's Solaris, OpenSolaris in Servers

(27.11.2007) Verizon network'ünü açmaya karar verdi

Google'ın Android'i piyasaya açıklamasının ardından bir ay geçmeden Amerika'nın en büyük ikinci hücresel yayın sağlayıcısı olan Verizon ani bir kararla CDMA olan networkünü, kriterlerine uyan tüm aygıtlara açmaya karar verdi. İster Google'ın baskıları olsun, isterse oluşan fırsatlar havuzuna yatırım yapma isteği olsun; ileriye yönelik çok gerçekçi bu adım, beraberinde yorumları da getirdi. Bu hareketin pozitif olduğunu ileri sürenler kadar göstermelik olduğunu ileri sürenler de oldu. Bu konu ile ilgili diğer linkleri aşağıda bulabilirsiniz.

Verizon Goes 'Open'
Verizon Wireless To Open Its Network, Platform
Why Verizon Went Open & What It Means
Verizon Wireless marches into the open

0 comments: