Bu aydan itibaren yeni bir tür yazıyı bu blogda yazmaya çalışacağım.
Okuduğum yazılardan, kulağıma gelenlerden, ay içerisinde olan önemli olayları, çok hafiften kendi yorumumu katarak (anlamayabilirsiniz bile :)), dünyanın dört bir yanındaki blog ve haberlere linklerini vererek yazacağım(her link farklı bir yazıya gidiyor). Bu tür bir yazı türünü yazma sebebim ise hem bu olayları ve dünyanın bu konulara bakışını size aktarmak, hem de kendi kütüphanemde bu tarz bir bilgiyi tutmaktır. Bu konularda sizin de yorumlarınızı bekliyorum. Umarım güzel olur.
(05.11.2007) - Google Android API'sini açıkladı
Daha önceden sinyalleri verilen Cep Telefonu API'si(platformu) Google Android adı altında piyasaya açıklandı. Google'ın 2005 Ağustos ayında bünyesine dahil ettiği Android ile geliştirdiği ve Open Headset Alliance olarak duyurduğu bu oluşum bir hayli konuşulacak. Bu konu ile ilgili kimileri google telefon için istek listesi hazırladı, kimileri gelecek nesil mobil işletim sistemi olarak gördü, kimileri ise adaptasyonun bir savaşa dönüşeceğinden dem vurdu. Google Android'le birlikte sistem açıklarının da geleceğini yazan bir yazıyı buradan okuyabilirsiniz.
Bununla ilgili aşağıdaki haberler ilginizi çekebilir.
What does Google's Open Handset Alliance announcement tell us about iPhone third-party apps?
Google says no phone, just a spec
Google Gang Unveils Open Source 'Gphone' Platform: Android
FCC chairman supports Google's Open Handset Alliance
Will virus writers take aim at Google Android?
ve Android hakkında yazılmış preview'leri okumak isteyebilirsiniz.
Android is out: First Looks
Google Releases Android SDK Preview
Analysis: Long odds for Google's ambitious Android
Google Android Developers: Start Your Coding
Google Android: Initial Impressions and Criticism
A developer's perspective on Google's Android
Ya da Android ile ilgili hırslandırmalar ile ilgili aşağıda linkler bulabilirsiniz..
Android Developer Challenge
(06.11.2007) - RedHat ile Sun aralarında Açık Kaynak Projeler konusunda anlaşma yaptı
RedHat, Sun ile birlikte, Sun'ın yürüttüğü Açık Kaynak projelere katkıda bulunmak için, Sun'ın katılımcı sözleşmesini imzaladı. Bu anlaşma beraberinde tartışmaları da getirdi. Tartışma özellikle OpenJDK üzerine yoğunlaşırken, RedHat'ın OpenJDK kullanarak kendi JDK'sını yapmayı planladığı şeklinde yorumlandı. Bu durumu iddia edenlerin yanında buna karşı çıkarak birleşmenin iyi yönde olduğunu, mevcut OpenJDK'nın geliştirileceğini savunanlar da oldu. Özellikle Tom Marble'ın "Red Hat and OpenJDK" isimli yazısı, RedHat'ın OpenJDK'yı nasıl Linux Distribution'a eklemek istediği ve bunun faydaları hakkında gayet güzel tüyolar vermesi ile dikkatleri çekti. Kişisel bloglarda ve haber sitelerinde büyük yer alan bu olay ile ilgili değişik linkleri aşağıda bulabilirsiniz.
Red Hat and Sun Collaborate to Advance Open Source Java Technology
Red Hat joins the Free Java Party in a big way
Red Hat and Sun sign deal to collaborate on Java
Red Hat and Sun Collaborate on Java
Red Hat Joins the OpenJDK
Welcome, Red Hat!
(14.11.2007) - RedHat ile Hyperic, Açık Kaynak System Monitoring projelerinde ortak çalışma kararı aldı
Açık kaynak dünyasında uzun süredir kullanılmakta olan Hyperic ile RedHat arasında ortak çalışma anlaşması imzalandı. OpenJDK konusunda Sun ile anlaşma yapan RedHat hemen ardından bu hamlesiyle, JBoss'un alınmasından sonra oluşan dinginliğin yerini bir hareketliliğe bıraktığının sinyallerini verdi. Bu konu ile ilgili aşağıdaki linkler ilginizi çekebilir.
Red Hat and Hyperic Extend Collaboration on Open Source Systems Management Technology
Red Hat + Hyperic = Common open-source systems management platform
Hey Red Hat, where's the love for Hyperic?
Red Hat & Hyperic Finally Made Me Happy
(14.11.2007) - Sun ve Dell arasında, Dell makinelerde Sun Solaris ve OpenSolaris işletim sistemi desteği olması konusunda anlaşma yapıldı
Donanım konusunda tercih sebebi olmayan Sun, bu açığını yazılım kısmındaki gücü ile kapatma konusunda oldukça iddialı. Öncelikle işletim sistemini yaygınlaştırmaya çalışan Sun, bununla ilgili Microsoft ve IBM'den sonra Dell ile de bir anlaşma yaptı. Bu anlaşmayı yapma sebeplerinden biri olarak da Solaris kullanıcılarının Dell'i tercih ettiğini ve bu tür destek taleplerinin bir hayli fazla olduğunu gösterdi. Bu anlaşma ile ilgili yazılmış kişisel blogları ve diğer linkleri aşağıda bulabilirsiniz.
Dell and Sun Microsystems Announce Solaris 10 Distribution Agreement
Solaris and Dell... and Virtualization, Of Course
The gods must be crazy: Dell and Sun link up
Dell to Offer Solaris - Partnering like its 1999
Dell to Offer Sun's Solaris, OpenSolaris in Servers
(27.11.2007) Verizon network'ünü açmaya karar verdi
Google'ın Android'i piyasaya açıklamasının ardından bir ay geçmeden Amerika'nın en büyük ikinci hücresel yayın sağlayıcısı olan Verizon ani bir kararla CDMA olan networkünü, kriterlerine uyan tüm aygıtlara açmaya karar verdi. İster Google'ın baskıları olsun, isterse oluşan fırsatlar havuzuna yatırım yapma isteği olsun; ileriye yönelik çok gerçekçi bu adım, beraberinde yorumları da getirdi. Bu hareketin pozitif olduğunu ileri sürenler kadar göstermelik olduğunu ileri sürenler de oldu. Bu konu ile ilgili diğer linkleri aşağıda bulabilirsiniz.
Verizon Goes 'Open'
Verizon Wireless To Open Its Network, Platform
Why Verizon Went Open & What It Means
Verizon Wireless marches into the open
Friday, November 30, 2007
Ayın olayları - Kasım 2007
Friday, November 09, 2007
Kötü misal emsal olmaz mı?
İş arkadaşlarımdan birisi ile yaşadığım ilginç bir diyalog, etrafımdaki insanların açık kaynak ile aralarında ne kadar ince bir iplik olduğunu ve bunun hangi durumlarda çabucak kopabileceğini bana gösterdi.
Diyaloğumuzun konusu, kullandığımız ürünlerden biri olan Jakarta Slide (linke tıklayınca görecekleriniz hoşunuza gitmeyebilir) idi. Arkadaşım, özellikle Websphere'e geçiş esnasında bize çok fazla sıkıntı yaratan bu ürün ile, aktif olarak kod geliştiriyordu ve yaşadığımız sıkıntılarla birebir muhattap oluyordu. Anlayacağınız dert yanması gereken birileri var ise yaşadığımız entegrasyon sorunlarından dolayı ben ve o'dur. Bu işi Slide ile yürütmeli miyiz sorusunu sorduğumuz sıralarda Roland Weber'den "[ANNOUNCEMENT] Jakarta Slide is retired" başlığı ile bir mail geldi ve mail içeriği ise şöyleydi;
The Apache Jakarta PMC is sorry to announce the retirement of the Jakarta Slide subproject. After it's last release in December 2004, development activity was significantly reduced and came to a total standstill this year. Without a minimum developer community that can release security fixes, we have no choice but to retire Slide. We'll keep at least one of the mailing lists open for a transition period, so users can discuss alternatives and migration away from Slide. Further use of the Slide codebase is discouraged.
One alternative to Slide is provided by the Apache Jackrabbit project. Jackrabbit has a healthy, active developer community and provides, among others things:
- a server-side content repository
- a WebDAV server component for access to the repository
- a WebDAV client component
Please visit http://jackrabbit.apache.org/ for more information.
We apologize for the inconveniences.
Bu maili okuduktan sonra alternatifler üzerine daha çok düşünmeye başladık. Tam bu noktada arkadaşımın Slide'a ve dolayısıyla Açık Kaynağa olan güvenini kaybettiğini gördüm ve diyaloğumuzda da bu konuda ne kadar kararlı olduğunu hissettim. Böyle hissetmesinin sebebi her ne kadar ürünün emekli olmaya karar vermesi olsa da (destek ve yardım bulamayacağını düşünmesi), bu ürünü tercih eden ve entegrasyonunu gerçekleştiren kod geliştirme ekibinin de gerek kodlama şekli ile, gerekse verdiği destek ve çalışma şekli ile bu ürüne olan güvenin sarsılmasında büyük payı vardı.
Ben her ne kadar arkadaşımı kötü misalın emsal olmaması gerektiğine inandırmaya çalışsam da, o incecik iplik kopmuştu ve yeniden oluşturulması gerekirdi.
İşte bu noktada açık kaynağın, açık kaynak topluluğu dışındaki kod geliştiricilerin gözünde itibarını sağlaması (arkadaşımın yeniden açık kaynağa güvenmesi) ve organik yapısı itibariyle açık kaynak olabilmesi için
- Aktif bir topluluğun açık kaynak proje üzerinde aktif olarak (bulgu girme, testleri yapma) uğraşması
- Açık kaynak projenin değişik sistemlerle entegrasyonu ile ilgili dokümantasyonun olması
- Kod geliştirmenin devam etmesi ve sürümlerin çıkması
- Açık kaynak projenin mevcut sisteme entegrasyonunun layığıyla yapılması gerekir.
Slide yukarıda atılan mail ile bir yeniden doğuş olmayacağını ve yazdığım maddelerden ilk üçünü artık yapamayacağını (3. madde 2004'te sona ermişti, 2. madde forumlar aracılığı ile zar-zor ilerliyordu) söylüyordu, geliştirdiğimiz projede 4 .madde de zaten sağlam olmadığı için, Slide'ı artık açık kaynak bir ürün olarak görüp, açık kaynağı bununla yargılamanın bir manası yok. Benim görüşüme göre slide sadece kodlarını bulabileceğiniz bir doküman yönetim sistemi aracıdır.
Yukarıda belirttiğim maddelerin önemini, sadece kodlarını açık kaynak hale getirerek bir başarasızlık hikayesi yaratan Xara ile ilgili bu yazıyı okuyarak anlayabilirsiniz.
Size bilmem ama bence kötü misal emsal olmaz, olmayacaktır da...